MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 143977

  MAKALELER

NAKDİ SERMAYE ARTIRIMI UYGULAMASINA BİR BAKIŞ

 

I-Genel Olarak :

27 Mart 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek  yasalaşan 6637 Sayılı    “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”  07.04.2015 Tarihli  Resmi Gazetede yayımlandı.

 6637 sayılı Kanun’un 8 inci maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde değişiklik yapılarak, sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımları teşvik edilmektedir.

Şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiren bu düzenlemeyle; sermaye şirketlerinin ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden TCMB tarafından açıklanan ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’sinin ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlanmaktadır.[1]

II-Uygulamanın Kapsamı Nedir ve Nasıl Yararlanılacak :

Uygulama ile şirketlerin 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yapacakları ve nakdi olarak artırdıkları sermaye tutarları dikkate alınacak olup, Geçmiş yıllar karları, sermaye yedekleri gibi özkaynaklar grubu içerisinde yer alan tutarlar nedeni ile yapılan mahsuplar indirim uygulamasında dikkate alınmayacaktır.

 Sermaye Artırımı indiriminden Kurumlar Vergisi mükellefi olan Limited, Anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler faydalanacak olup ,bankacılık, finans ve sigortacılık alanında faaliyet gösteren şirketler ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri sermaye artırımı indiriminden yararlanamayacaktır. Ayrıca

- Sermaye şirketlerine nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan sermaye artışları,
- Sermaye şirketlerinin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmalarından kaynaklanan
sermaye artışları,
- Bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan sermaye
artışları,
- Ortaklarca veya Kurumlar Vergisi Kanununun 12 nci maddesi kapsamında ortaklarla ilişkili olan
kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artışları,
- Şirkete nakdi sermaye dışında hisse senedi, tahvil veya bono gibi kıymetlerin konulması suretiyle
gerçekleştirilen sermaye artışları,

- Bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu şeklinde gerçekleştirilen sermaye artışları,
indirim tutarının hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.
      

 

III-İndirim Tutarının Hesaplanması  Ve İndirimin Yapılması  :

İndirim uygulamasında, artırılan sermayenin hesap dönemi içerisinde ortaklarca nakit olarak ödendiği (Nakden taahhüt edilen sermayenin, sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten önce şirketin banka hesabına yatırılan kısmı için tescil tarihinin içinde bulunduğu) ay kesri tam ay sayılmak suretiyle, yılın kalan süresi için kıst dönem esasına göre indirim tutarı hesaplanacaktır.

         Nakden taahhüt edilen sermayenin;
- Sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten önce şirketin banka hesabına yatırılan kısmı için tescil tarihi,
- Tescil tarihinden sonra şirketin banka hesabına yatırılan tutarlar için ise şirketin banka hesabına yatırılma tarihi, esas alınarak bu indirimden yararlanılabilecektir.

İndirim Tutarının Hesaplanmasına ilişkin Formul İse Aşağıdaki Gibidir.

İndirim tutarı = Nakdi sermaye artışı x Ticari krediler faiz oranı x İndirim oranı x Süre

 İndirim tutarlarına ilişkin Ticari Kredilere ilişkin faiz oranı, Merkez bankasınca en son ilan edilen oran esas alınacağından ve bu oran yıl sonunda açıklandığından Sermaye Artırımı İndirimi yalnızca 4.dönem geçici vergi ve kurumlar vergisinde uygulanabilir.

IV-SONUÇ :

 

  Uygulama ile amaçlanan, şirket ortaklarını sermaye artırımına teşvik etmek ve şirketlerin ekonomik yapılarını güçlendirmektir. İndirim uygulamasında Kurumlar vergisi yönü ile bir vergi tasarrufu sağlanmış olup yeterli değildir. Örneğin Sermaye Artırımına Katılmayan ortaklar ile Sermaye Artırımına katılan ortaklar arasında eşitsizlik doğmaktadır. Uygulamada Sermaye Artırımına katılan ortaklara , kar dağıtımı yapılırken de bir indirim sağlanmalıdır.

Nakdi Sermaye Artırımı yapılan şirketlerde, Kasalarında bulunan ve fiktif olmayan tutarlar ortakların uhdesinde kabul edildiğinde Sermaye Artırımı İndirimi müessesesi açısından bu bir sermaye azaltımı mı sayılacaktır.

                                                                                                                                             TAŞTAN SEÇER

                                                                                                                             YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR



[1] http://www.verginet.net/dtt/11/Vergi-Sirkuleri-2015-44.aspx