MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 143964

  ÖZELGELER

IPA Sözleşme Süresi Sona Erdikten Sonra Yapılan Harcamalarda KDV İadesi

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ERZURUM VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı     :30094508-130[2017/1.12]-16                                                                                                                                                                       27.03.2017

Konu   :IPA Sözleşme Süresi Sona Erdikten Sonra Yapılan Harcamalarda KDV İadesi

İlgi       :20.03.2017 tarihli özelge talep formu.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … ile imzaladığınız … tarih ve … sayılı AT Sözleşme süresinin 11.11.2016 tarihi itibarıyla sona erdiği, bu tarihten sonra AT sözleşmesi kapsamında ve uygun harcama kalemleri arasında yer alan hizmet alımı yapıldığı belirtilerek, söz konusu alıma ilişkin olarak AT Sözleşme süresi sona erdikten sonra düzenlenen faturadaki katma değer vergisinin iade edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            5824 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Çerçeve Anlaşması'nın 26. maddesinin 2/b maddesinde, "AT yüklenicileri, AT sözleşmesi kapsamında sunulan herhangi hizmet ve/veya tedarik edilen mal ve/veya yapılan iş için KDV'den muaf tutulacaklardır. Bir tedarikçi tarafından AT yüklenicisine temin edilen mallar veya sunulan hizmetler veya yapılan işler de KDV'den muaf tutulacaktır. Bu muafiyet sadece AT sözleşmesi kapsamında AT yüklenicisi tarafından teslim edilen mallar veya sunulan hizmetler veya yapılan işler ile bağlantılı olarak temin edilen mallara veya sunulan hizmetlere veya yapılan işlere uygulanacaktır.          

            Bir AT yüklenicisi veya bu Anlaşmada öngörüldüğü şekilde muafiyete hak kazanan AT yüklenicisine mal teslim eden ve/veya hizmet sunan veya iş yapan herhangi bir tedarikçi, bu Anlaşmada öngörüldüğü şekilde KDV'den muaf olarak teslim ettiği mallar veya sunduğu hizmetler veya yürüttüğü işlerle ilgili olarak ödediği KDV'yi, diğer işlemleri için tahsil ettiği KDV'den indirme hakkına sahiptir. Eğer AT yüklenicisi veya tedarikçi bu imkânı kullanamazsa, KDV'nin iadesine ilişkin Türk mevzuatı kapsamında istenen gerekli belgelerle birlikte vergi idaresine yazılı talepte bulunması halinde vergi idaresinden doğrudan KDV iadesi alabilecektir" hükmü yer almaktadır.          

            Mezkûr Anlaşmada düzenlenen vergi istisnalarına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 08.05.2009 tarih ve 27222 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No'lu Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Çerçeve Anlaşması Genel Tebliğinin "4.3.4. Katma Değer Vergisi İadesi" başlıklı bölümünde, "IPA Çerçeve Anlaşması kapsamında bir AT Yüklenicisi veya bu Tebliğ'de öngörüldüğü şekilde istisnaya hak kazanan bir AT Yüklenicisine mal teslim eden ve/veya hizmet sunan ve/veya iş yapan herhangi bir tedarikçi, bu Tebliğ'de öngörüldüğü şekilde KDV'den istisna olarak teslim ettiği mallar veya sunduğu hizmetler veya yürüttüğü işlerle ilgili olarak yüklendiği katma değer vergisini diğer işlemleri için tahsil ettiği katma değer vergisinden indirme hakkına sahiptir.         

            Bu düzenleme tam istisna mahiyetinde olduğundan istisna kapsamına giren teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen vergiler, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde, AT Yüklenicisi ve/veya tedarikçiye nakden veya mahsuben iade edilebilecektir. Nakden veya mahsuben yapılacak iade işlemleri istisna kapsamındaki işlemlerin beyan edildiği dönem beyannameleri ile birlikte verilecek iade talep dilekçesine dayanılarak yapılacaktır." denilmektedir.

            Aynı Tebliğin 06.06.2015 tarih ve 29378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 Sıra No.lu Türkiye-Avrupa Birliği IPA Çerçeve Anlaşması Genel Tebliği ile eklenen "4.3.4.4 KDV İadesinde Özellik Arz Eden Durumlar" başlıklı bölümünde ise "... AT Sözleşmesi ve eklerinde yazılı olan başlangıç süresinden önce veya bitiş süresinden sonra AT Yüklenicileri tarafından yapılması zorunlu olan hizmet alımlarına ilişkin KDV'lerin iadesi, bu hizmet alımlarının AT Sözleşmesi kapsamında ve uygun harcama kalemleri içerisinde olduğunun, AT Sözleşmesi ve eklerinden açıkça tespit edilebilmesi halinde bu belgelere göre, AT Sözleşmesi ve eklerinden açıkça tespit edilemediği durumlarda ise Vergi İnceleme Raporu veya Yeminli Mali Müşavir Raporuyla tespiti ve Tebliğdeki diğer koşullara uyulması şartıyla mümkündür. Bu tespit, Yeminli Mali Müşavir KDV iadesi Tasdik Raporu ibraz edilen durumlarda bu rapor ile de yapılabilir." ifadeleri yer almaktadır.

            Özelge talep formunuz ekindeki 28.11.2016 tarih ve Seri:A Sıra No: … fatura ve sertifika talebinize yönelik Başkanlığımızdaki dosyanızın tetkikinden; AT Sözleşmesinin süresinin 11.11.2016 tarihinde sona erdiği, ancak bahse konu faturanın bu tarihten sonra düzenlenmiş olduğu, diğer yandan sözleşme konusu projenin tamamlanmasını müteakiben … İl Koordinatörlüğü tarafından Başkanlığımıza gönderilen nihai uygun harcama tutarına ilişkin tabloda mezkur faturaya konu harcamanın bir kısmı proje kapsamında uygun harcama olarak değerlendirilmiştir.     

            Bu itibarla,  … ile imzaladığınız … tarih ve … sayılı AT Sözleşmesi kapsamında, AT Sözleşme süresi sona erdikten sonraki tarihde gerçekleştirdiğiniz harcama dolayısıyla ödemiş olduğunuz katma değer vergisinin, …'nın mezkur tablosundaki nihai uygun harcama tutarı ile sınırlı olmak üzere, bu hizmet alımlarının AT Sözleşmesi kapsamında ve uygun harcama kalemleri içerisinde olduğunun yukarıda bahsedilen Tebliğ hükümlerine uygun olarak ortaya konması ve Tebliğdeki diğer koşullara uyulması şartıyla iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımızla

YMM Taştan SEÇER